ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ

Ανάπτυξη Παικτών κάτω των 10 ετών

Μία από τις βασικές προτεραιότητες για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των παικτών στην Collective Tennis School, είναι η εξέλιξη στις ηλικίες 5 έως 10 ετών. Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται στις σχολές της Collective, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος «Ανάπτυξη παικτών κάτω των 10 ετών».

Η «Ανάπτυξη παικτών κάτω των 10 ετών» είναι συνδυασμός του προγράμματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις (ITF), με τίτλο «Tennis 10s» και εξειδικευμένων για τις ηλικίες 5-10 ετών σύγχρονων προπονητικών προσεγγίσεων στην τεχνική, την τακτική και την Φυσική Κατάσταση , που απαιτούνται για την μακροπρόθεσμη εξέλιξη των παικτών στο τένις.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 στάδια/ επίπεδα, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο. Μια γενική περιγραφή για κάθε ένα από τα προαναφερόμενα επίπεδα παρουσιάζεται στις ανάλογες υποκατηγορίες.

Κόκκινο Επίπεδο

– Το κόκκινο είναι το πρώτο στάδιο της ITF Tennis 10s

– Ηλικία: κυρίως για παιδιά ηλικίας έως 7ετών

– Διαστάσεις γηπέδου: 11-12m μήκος x 5-6m πλάτος / ύψος φιλέ 80 εκατοστά

– Μπάλες & Ρακέτες: Κόκκινες μπάλες οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τις πορτοκαλί, πράσινες ή κανονικές μπάλες, ενώ είναι περίπου 75% πιο αργές από την κανονική μπάλα. Οι ρακέτες για τους παίκτες ηλικίας 5-7 ετών είναι από 19″ έως 21″, ανάλογα με την βιολογική τους ανάπτυξη.

– Αγώνες: Κύρια ομαδικοί, αλλά και ατομικοί αγώνες με πολλούς όμως και σύντομους σε διάρκεια για κάθε παίκτη.

– Προπονητική προσέγγιση: Πρώτα οι παίκτες μαθαίνουν πως θα παίζουν το παιχνίδι κάνοντας ράλι. Στην συνέχεια μαθαίνουν απλές τεχνικές και τακτικές δεξιότητες με κύριους στόχους το σερβίς, το ράλι και το να παίξουν το παιχνίδι. Το κλειδί στο κόκκινο επίπεδο είναι να κάνουν οι παίκτες απλά πράγματα πολύ καλά και να μάθουν τις τεχνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των τακτικών καταστάσεων που θα συναντήσουν στο πορτοκαλί επίπεδο. Στον ίδιο χρόνο και παράλληλα η προπόνηση συναρμοστικών ικανοτήτων και ικανοτήτων πρόσληψης ειναι θεμελίωδεις και καθοριστικές για την καλύτερη και σωστότερη εκμάθηση των τεχνικών και τακτικών στοιχείων του τένις.

Πορτοκαλί Επίπεδο

– Στο πορτοκαλί επίπεδο, οι παίκτες συνεχίζουν από το κόκκινο, εφαρμόζοντας όλες τις δεξιότητες που απέκτησαν για να παίξουν το παιχνίδι σε μεγαλύτερο γήπεδο με πιο γρήγορη μπάλα.

– Ηλικία: παίκτες που προέρχονται από το κόκκινο επίπεδο και είναι 8-9 ετών.

– Διαστάσεις γηπέδου: 18m μήκος x 6.5m ή 8.23m πλάτος / ύψος φιλέ 80 εκατοστά.

– Μπάλες & Ρακέτες: Η πορτοκαλί μπάλα έχει το ίδιο μέγεθος με την κανονική μπάλα αλλά είναι 50% περίπου πιο αργή από την κανονική. Στο πορτοκαλί γήπεδο οι ρακέτες που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι 23″ και 25″, ανάλογα με την βιολογική ανάπτυξη των παικτών.

– Αγώνες: Κύρια ομαδικοί, αλλά και περισσότεροι από το κόκκινο ατομικοί αγώνες με πολλούς όμως σύντομους σε διάρκεια για κάθε παίκτη.

– Προπονητική προσέγγιση: Οι παίκτες αρχίζουν να παίζουν το παιχνίδι σε όλες τις περιοχές του, μεγαλύτερου από το κόκκινο, πορτοκαλί γηπέδου, ανεβαίνοντας στο φιλέ, μαθαίνοντας κύρια να επιτίθενται, αρχίζοντας να μαθαίνουν πως να αμύνονται και εφαρμόζοντας τις δεξιότητες που απέκτησαν από το μικρότερο, στο μεγαλύτερο γήπεδο. Το παιχνίδι γίνεται πιο δυναμικό για τους παίκτες που προέρχονται από το κόκκινο στάδιο, αλλά παράλληλα συνεχίζεται και συνδυάζεται, με τις καινούργιες συνθήκες και δεδομένα, η προπόνηση συναρμοστικών ικανοτήτων και ικανοτήτων πρόσληψης. Η συγχνότερη σε εβδομαδιαία βάση προπόνηση καθώς και η συμμετοχή των παικτών σε περισσότερους αγώνες, είναι καθοριστικές τόσο για την γενική τους βελτιωσή, όσο και στην καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση της τακτικής.

Πράσινο Επίπεδο

– Το πράσινο επίπεδο είναι και το τελευταίο πριν την χρησιμοποίηση της κανονικής μπάλας. Σε αυτό το στάδιο ελέγχονται όλες οι θεμελιώδεις δεξιότητες που απαιτούνται στο τένις, ενώ ταυτόχρονα οι παίκτες εφαρμόζουν και αναπτύσσουν περισσότερο το τένις τους, παίζοντας σε όλες τις περιοχές του, μεγαλύτερου από το πορτοκαλί, κανονικού γηπέδου, με μπάλες που έχουν διάφορες ταχύτητες, στροφές και αναπηδήσεις.

– Ηλικία: παίκτες που προέρχονται από το πορτοκαλί στάδιο και είναι 9-10 ετών.

– Διαστάσεις γηπέδου: Είναι οι διαστάσεις του κανονικού γηπέδου 23,77m μήκος x 8.23m πλάτος / ύψος φιλέ 91 εκατοστά.

– Μπάλες & Ρακέτες: Η πράσινη μπάλα έχει το ίδιο μέγεθος με την κανονική μπάλα αλλά είναι 25% περίπου πιο αργή από την κανονική. Στο πράσινο γήπεδο οι ρακέτες που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι 25″ και 26″, ανάλογα με την βιολογική ανάπτυξη των παικτών.

– Αγώνες: Οι ομαδικοί αγώνες είναι απαραίτητοι και στο πράσινο επίπεδο, ενώ οι ατομικοί αυξάνονται, σε βαθμό όμως τέτοιο που προβλέπεται για παίκτες 9 και 10 ετών.

– Προπονητική προσέγγιση: Οι παίκτες αρχίζουν να παίζουν το παιχνίδι σε όλες τις περιοχές του, μεγαλύτερου από το πορτοκαλί, κανονικού γηπέδου, εξελίσσουν το παιχνίδι στο φιλέ, προσαρμόζουν το επιθετικό τους παιχνίδι, αναπτύσσουν σε μεγάλο βαθμό το τρόπο που αμύνονται, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις δεξιότητες που απέκτησαν από το μικρότερο, στο μεγαλύτερο γήπεδο. Οι απαιτήσεις του παιχνιδιού που δημιουργούνται από το δυναμικό περιβάλλον του κανονικού γηπέδου, είναι πολύ μεγάλες για παίκτες 9-10 ετών, οπότε και η προπόνηση στο πράσινο επίπεδο στοχεύει, εκτός των άλλων, στην ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων που απαιτούνται για να ελέγχουν το σώμα τους, και να καλύπτουν όλες τις περιοχές του γηπέδου. Στο τακτικό κομμάτι οι παίκτες πρέπει να κατανοήσουν και να παράγουν χτυπήματα με υψηλά ποσοστά σταθερότητας, από διάφορες περιοχές του γηπέδου, σε σχέση όμως με τη δική τους θέση στο γήπεδο, την μπάλα που θα χτυπήσουν και τη θέση του αντιπάλου τους στο γήπεδο.

Στο τομέα της προετοιμασίας για αγώνες, οι προπονητικές προσεγγίσεις αναφέρονται στην ανεξαρτητοποίηση των παικτών καθώς και στην κατανόηση της σημασίας της σωστής και χωρίς απουσίες προπόνησης, της προθέρμανσης, της φυσικής κατάστασης, της σωστής διατροφής, της καλής υγείας και των σωστών συνηθειών ζωής.

facebook
instagram
youtube